MICB2 opdracht 2c OUD.

© Harry Broeders.

Deze pagina is bestemd voor studenten van de THRijswijk groep EH2.

Let op! Dit is een oude pagina uit de tijd dat bij MICB2 nog met assembler werd gewerkt. Tegenwoordig gebruiken we C!

Capaciteit-meter.

M.b.v. het timer-IC NE555 wordt een R-C oscillator gemaakt die een blokgolf opwekt en gekoppeld is aan pen PA2 van poort A van de 68HC11. Deze hardware bevindt zich in het kleine kastje dat aan de EVM kast gekoppeld is. Als je een capaciteit tussen het witte en het blauwe draadje aansluit zal de frequentie van de blokgolf variëren. Deze hardware kan ook gesimuleerd worden door de THRSim11 simulator (menu View, Capicity Measurement). Druk op F1 als het window actief is voor verdere uitleg (inclusief relevante gedeelte van de NE555 datasheets De voorgaande link verwijst naar een PDF bestand.).

Maak een capaciteit-meter gebaseerd op het input capture systeem van de 68HC11. De gemeten capaciteit moet op het LC-Display worden zichtbaar gemaakt met de tekst: "De capaciteit is: ........nF".

Uitleg en tips.

Met behulp van het input capture systeem kun je de periodeduur van het signaal op PA2 meten. Met behulp deze periodeduur en de in de datasheets van de NE555 terug te vinden formule kun je de waarde van Cx berekenen. Zie voor de aanpak van een soortgelijke berekening het voorbeeldprogramma reken.asm.

Je mag ervan uitgaan dat Cx minimaal 10nF en maximaal 1000nF is.

Je kunt het programma f.s19 gebruiken om te kijken wat de frequentie van het signaal op PA2 bij een bepaalde Cx is. Het programma f.s19 bepaalt de frequentie in Hz van het signaal op PA2 en geeft dit continue weer. Telkens als ledje PB6 uit gaat wordt het display opnieuw beschreven. Met behulp van de formule uit de NE555 datasheets en een rekenmachine kun je dan de werkelijke waarde van Cx redelijk nauwkeurig bepalen.

Als je programma in de simulator loopt moet de gemeten waarde gelijk zijn aan de ingestelde waarde. Als jouw capiciteits-meter in de simulator een andere waarde meet dan de ingestelde waarde dan moet je dat kunnen verklaren!

Aanpak.

Maak een stappenplan en tijdsplanning en maak voordat je een (deel)programma gaat coderen eerst een ontwerp op papier.