MICB2 opdracht 3d OUD.

© Harry Broeders.

Deze pagina is bestemd voor studenten van de THRijswijk groep EH2.

Let op! Dit is een oude pagina uit de tijd dat bij MICB2 nog met assembler werd gewerkt. Tegenwoordig gebruiken we C!

Ohm-meter.

M.b.v. het onderstaande schema kan door spanningsmeting de weerstandswaarde van een onbekende weerstand (Rx) berekend worden.

Als PD3 = 1, PD4 = 0 en PD3 = 0 dan zal alleen de diode bij PD3 geleiden. De spanning (ongeveer 5V) op PD3 zal verdeeld worden over de diode, de weerstand van 470 ohm en de weerstand Rx. Door nu de spanning op PE3 en op PE7 te meten kan de waarde van de onbekende weerstand berekend worden. Als de waarde van Rx echter veel groter is dan 470 ohm ontstaat een probleem. Als Rx bijvoorbeeld 1M is dan bedraagt het spanningsverschil tussen PE3 en PE7 slechts 3 mV. Dit kan niet gemeten worden met de 68HC11 omdat de 8 bits AD converter van de 68HC11 een nauwkeurigheid heeft van ± 20mV. Gebruiken we in dit geval echter een hogere voorschakelweerstand, bijvoorbeeld 470 K i.p.v. 470 ohm (PD3 = 0, PD4 = 0 en PD5 = 1) dan bedraagt het spanningsverschil tussen PE5 en PE7 1.4 V. De voorschakelweerstand van 470 K is echter weer niet geschikt om een weerstand van 100 ohm te meten.

Deze hardware bevindt zich in het kleine kastje dat aan de EVM kast gekoppeld is. De weerstand Rx moet je aansluiten tussen het rode en het blauwe draadje. Deze hardware kan ook gesimuleerd worden door de THRSim11 simulator (menu View, Resistance Measurement).

De waarde van Rx moet op het LC-Display worden zichtbaar gemaakt met de tekst: "De weerstandswaarde is ....... Ohm".

Uitleg en tips.

Zie voor de aanpak van een soortgelijke berekening het voorbeeldprogramma reken.asm. Je mag dit programma gebruiken maar je moet de werking tijdens de mondelinge toets wel kunnen uitleggen.

Je mag ervan uitgaan dat de waarde van Rx minimaal 100 ohm en maximaal 1M is. Zorg ervoor dat je programma de waarde van Rx zo nauwkeurig mogelijk berekent door de meest geschikte voorschakelweerstand te kiezen. Laat ook zien m.b.v. het aansturen van de LEDjes op poort B welke voorschakelweerstand bij de uiteindelijke berekening is gekozen. (470 = PB0 brand, 15 K = PB1 brand en 470K = PB2 brand).

Bedenk ook wat de nauwkeurigheid van je meting is als de ADC een nauwkeurigheid heeft van ± 20mV.

Aanpak.

Maak een stappenplan en tijdsplanning en maak voordat je een (deel)programma gaat coderen eerst een ontwerp op papier.