MICB2 opdracht 4c.

© Harry Broeders.

Deze pagina is bestemd voor studenten van de THRijswijk groep EH2.

Buffer.

Maak een First-In/First-Out buffer voor maximaal 8 karakters. De buffer wordt gevuld vanaf het toetsenbord m.b.v de seriële poort. Deze karakters worden op de eerste 8 posities van het LC-Display weergegeven. De buffer wordt karakter voor karakter geleegd m.b.v. een opgaande flank op de PC0-schakelaar.  De verwijderde karakters worden op de onderste regel (eerste 8 karakters) van het LC-Display weergegeven (in dezelfde kolom).

Als de buffer vol is verschijnt de tekst "Buffer vol" op het PC-scherm. Als de buffer leeg is knippert led PD5.

Als na het opstarten van het programma op de PC 123 wordt ingetypt dan ziet het LC-Display er dus als volgt uit:

Als vervolgens de schakelaar PC0 2x omhoog wordt gezet dan moet het display er als volgt uitzien:

of als volgt:

Het is niet noodzakelijk om de karakters die uit het buffer gelezen worden te "wissen". Deze bufferplaatsten worden namelijk in de toekomst toch weer overschreven door nieuwe karakters die in het buffer worden geschreven.

Als vervolgens op de PC ABCDEF wordt ingetyped dan moet het display er als volgt uitzien:

of als volgt:

Als vervolgens de schakelaar PC0 1x omhoog wordt gezet dan moet het display er als volgt uitzien:

of als volgt:

Als vervolgens op de PC XYZ wordt ingetyped dan moet het display er als volgt uitzien:

Na het intypen van XY is het buffer vol. Het karakter Z gaat verloren en de volgende melding wordt verstuurd via de seriële poort:

Als vervolgens de schakelaar PC0 4x omhoog wordt gezet dan moet het display er als volgt uitzien:

of als volgt:

Als vervolgens de schakelaar PC0 nog 4x omhoog wordt gezet dan moet het display er als volgt uitzien:

of als volgt:

Omdat het buffer nu leeg is moet PD5 knipperen.

De seriele poort van de HC11 (PD0 = RxD en PD1 = TxD) zijn in het kleine kastje dat aan de EVM kast gekoppeld is verbonden met een seriele kabel. Deze kabel moet je verbinden met de COM2 poort van de PC. Op de PC moet je dan een terminal emulatieprogramma draaien om met de seriele poort van de HC11 te kunnen praten. Je kunt gebruik maken van het al op de PC's in 417 aanwezige programma Hyperterminal. Start->Programs->Accessories->Communications->Hyperterminal. Je kunt ook het programma terminal.exe downloaden.

De terminal kan in de THRSim11 simulator gesimuleerd worden met de seriele receiver en transmitter (menu View, Serial receiver en Serial Transmitter).

Uitleg en tips.

Je kunt het programma s.s19 gebruiken om de seriele verbinding met tussen de PC en de 68HC11 te testen. Dit testprogramma stuurt alle seriele karakters (9600 Baud, 10 bit mode) die via de seriele ingang (PD0 = RxD) binnenkomen weer terug via de seriele uitgang (PD1 = TxD).

Aanpak.

Maak een stappenplan en tijdsplanning en maak voordat je een (deel)programma gaat coderen eerst een ontwerp op papier. Dit moet uiterlijk in week 6, tijdens het practicum, bij de practicumdocent worden ingeleverd.