MICB2 opdracht 4e.

© Harry Broeders.

Deze pagina is bestemd voor studenten van de THRijswijk groep EH2.

Volt-meter.

De analoge ingang PE0 meet de spanning over de loper van een potentiometer. M.b.v. de seriële poort moet deze waarde om de 3s op het scherm van de PC worden zichtbaar gemaakt met de tekst: "De spanning is ....... mV". De meting wordt gestart door het intypen van de letter 'a' of  'A' en gestopt door 's' of 'S'.

De potentiometer bevindt zich in het kleine kastje dat aan de EVM kast gekoppeld is. De seriele poort van de HC11 (PD0 = RxD en PD1 = TxD) zijn in het kleine kastje dat aan de EVM kast gekoppeld is verbonden met een seriele kabel. Deze kabel moet je verbinden met de COM poort van de PC. Op de PC moet je dan een terminal emulatieprogramma draaien om met de seriele poort van de HC11 te kunnen praten (gebruik bijvoorbeeld t:\mcb\terminal.exe).

De potentiometer kan ook gesimuleerd worden door de THRSim11 simulator (menu View, Sliders E port).

De terminal kan in de THRSim11 simulator gesimuleerd worden met de seriele receiver en transmitter (menu View, Serial receiver en Serial Transmitter).

Uitleg en tips.

Een stapje van de AD converter komt overeen met 5000/256 mV. Je kunt de spanning dus exact uitrekenen.

Bedenk ook wat de nauwkeurigheid van je meting is als de ADC een nauwkeurigheid heeft van ± 1 LSB. (Dit is gegeven in de specs van de 68HC11.)

Je kunt het programma v.s19 gebruiken om te kijken hoe groot de spanning op PE0 is. Dit programma bepaalt continue de spanning op PE0. De hexadecimale waarde wordt naar poort B geschreven en kan op de LEDjes worden afgelezen. De decimale waarde (omgerekend naar mV) wordt naar het LCD geschreven.

Als jouw volt-meter een andere waarde meet dan het programma v.s19 moet je dat kunnen verklaren! (v.s19 is niet perfect.)

Je kunt het programma s.s19 gebruiken om de seriele verbinding met tussen de PC en de 68HC11 te testen. Dit testprogramma stuurt alle seriele karakters (9600 Baud, 10 bit mode) die via de seriele ingang (PD0 = RxD) binnenkomen weer terug via de seriele uitgang (PD1 = TxD).

Aanpak.

Maak een stappenplan en tijdsplanning en maak voordat je een (deel)programma gaat coderen eerst een ontwerp op papier.