Tools voor het tekenen van PSD's.

© Harry Broeders.

Deze pagina is bestemd voor studenten van de Haagse Hogeschool - TH Rijswijk/Academie voor Engineering.

Informatie over PSD's.

PSD's (Programma Structuur Diagrammen) worden ook wel NSD's (Nassi-Shneiderman) diagrammen genoemd. Deze methode voor het tekenen van de structuur van een programma is namelijk bedacht door Ben Shneiderman en Ike Nassi. Het orginele artikel uit SIGPLAN Notices Augustus 1973 waarin zij deze methode beschreven is online beschikbaar.

[Image]De beste tools!

De beste tools om een PSD te maken zie je hier rechts afgebeeld! Een PSD gebruik je namelijk om een ontwerp te maken van een programma. De bedoeling is dat je het daarna weggooit. Als documentatie heeft het meestal weinig nut want als het programma later wijzigt (wat door veranderende omstandigheden en veranderende wensen altijd nodig is) zou het PSD weer bijgewerkt moeten worden. PSD's zijn echter erg moeilijk bij te werken (daar zijn ze ook niet voor bedoeld).

Alternatieve tools.

Sommige studenten zijn allergisch voor potlood en papier en/of hebben vrije tijd teveel en vervelen zich. Alleen in dit geval zou je ook gebruik kunnen maken van een computerprogramma om PSD's te tekenen.

NSD Editor.

NSD Editor is een Windows programma voor het tekenen van PSD's. Dit programma is gemaakt door Marcel Kalt tijdens zijn studie aan de University of Fribourg in Zwitserland. Marcel heeft dit programma gratis beschikbaar gesteld. Je mag dit programma dus gratis gebruiken en verspreiden. Het is echter niet toegestaan om dit programma voor commerciele doeleinden te gebruiken. Op school kun je dit programma opstarten vanuit het startmenu.

Downloaden.

Je kunt NSD Editor direct downloaden vanaf deze WWW server. Of je kunt ook de NSD Editor pagina bezoeken. Maar alle informatie die daar te vinden is, is ook op deze pagina beschikbaar.

Documentatie.

De originele documentatie (in het Duits) is op het Internet beschikbaar. De belangrijkste punten uit deze documentatie zijn:

EasyCODE.

EasyCODE is een commercieel software ontwikkelpakket waarmee ook PSD's getekend kunnen worden. Dit pakket is oorspronkelijk ontwikkeld door Siemens. Een aantal jaar geleden heb ik van de makers van het pakket toestemming gekregen om (een oudere versie van) dit pakket voor het onderwijs te gebruiken. Het is versie 6.32 van EasyCODE SPX (een demo versie zonder opvallende beperkingen). De huidige (september 2008) commerciële versie van EasyCODE SPX is 8.

Versie 6.32 kun je hier downloaden.

StruktoGraaf.

StruktoGraaf is een PSD tekenprogramma van Nederlandse bodem. Je kunt met dit pakket je PSD'tjes ook "uitvoeren" en ze dus al testen voordat je nog maar 1 regel C hebt geschreven. De gratis demoversie kun prima gebruiken maar je kunt in deze demo versie niets opslaan.

Structorizer.

Structorizer is een gratis programma voor het tekenen van PSD's.