Minor Embedded Systems 2014/2015

© Harry Broeders.

Deze pagina is bestemd voor studenten van de Haagse Hogeschool - Faculteit Technologie, Innovatie & Samenleving groep E-EMSYS = minor Embedded Systems.

De officiële beschrijving van deze minor: https://student.osiris.hhs.nl/student/OnderwijsCatalogusSelect.do?selectie=cursus&collegejaar=2014&cursus=E-HMVT09-ES. Een eenvoudig printbare beschrijving vind je hier: Beschrijving_Minor_ES_2014_2015.pdf .

De folder van deze minor: Folder_Embedded_Systems_2014-2015.pdf .

Inleiding

Embedded systemen spelen een groeiende rol in de samenleving. Een embedded systeem vindt men in digitale televisies, mobiele telefoons, auto's, GPS, games en in veel andere elektronische apparatuur uit het dagelijks leven. Apparaten met embedded systems kunnen vaak zelfstandig reageren op hun omgeving. De werking van embedded systems worden steeds meer bepaald door software en de bijbehorende 'high-tech' hardware. Het samenspel van elektrotechniek (hardware) en technische informatica (software) in deze apparatuur maakt een geïntegreerde aanpak van het ontwerpproces noodzakelijk.

Indeling

Deze minor bestaat uit 3 vakken (die alle drie bestaan uit een theorie- en practicumdeel) en 1 project. Alle practica doe je in een groepje van twee studenten. Wij (de docenten) hebben deze groepjes ingedeeld zodat zoveel mogelijk elektrotechniek en technische informatica studenten gemixed worden: zie: Indeling practicumgroepen ES 2014-2015.pdf. Het als software- en hardwaredeskundige samenwerken aan een embedded system is namelijk een belangrijk leerdoel van deze minor. Omdat je in het begin bij alle 3 practica aan dezelfde introductieopdracht werkt is deze indeling voor alle practica hetzelfde.

Het project omvat 6 van de 15 CPs en je bent dus 2 dagen (of 4 halve dagen) in de week bezig met het project. Per week is er 1 uur projectbegeleiding beschikbaar. Dit is niet ingeroosterd maar je maakt daar zelf afspraken over met je projectcoach. Meer informatie over het project kun je vinden op BlackBoard. Het project wordt beoordeeld met een cijfer.

De overige 9 CPs bestaan uit 3 vakken die elk bestaan uit een theorie- en practicumdeel. Twee van de drie vakken (th1 en th3) worden afgesloten met een schriftelijke toets en een practicumbeoordeling (pr1 en pr3). Het derde vak wordt afgesloten met een essay gecombineerd met een practicumbeoordeling (pr2). Je krijgt voor de practica een O/V beoordeling en voor de andere drie beoordelingen een cijfer.

Om een voldoende te halen voor deze minor moeten alle 4 cijfers >= 4.5 zijn en moet het gewogen gemiddelde van deze 4 cijfers >= 5.5 zijn en moeten alle practicumbeoordelingen V zijn. De cijfers worden gewogen met de studielast. Dit betekent dat het projectcijfer 2x meetelt en de andere 3 cijfers 1x.

roostercode vak docent mail toets
HM-ES-th1 en HM-ES-pr1 Hardware/Software Codesign with SystemC Harry Broeders bd@hhs.nl schriftelijke toets + practicum beoordeling
HM-ES-th2 en HM-ES-pr2 Electronic System Level Design and Verification Harry Broeders bd@hhs.nl essay gecombineerd met een practicumbeoordeling
HM-ES-th3 en HM-ES-pr3 Embedded Software John Visser vi@hhs.nl schriftelijke toets + practicum beoordeling

Inhoud

Een embedded system communiceert met zijn omgeving via sensoren en beïnvloed zijn omgeving via actuatoren. De verwerkingseenheid van een embedded system leest de sensoren uit en stuurt de actuatoren aan en kan bestaan uit een microcontroller, een digitale signaalprocessor (DSP), configureerbare hardware (FPGA) of een combinatie daarvan. Vanwege het toenemende aantal transistoren dat op één geïntegreerd circuit (IC) kan worden aangebracht worden embedded system steeds meer volledig geïntegreerd op één chip. We spreken dan van een System on Chip (SoC). In de theorielessen en practica van de minor embedded sytems ligt de nadruk op de verwerkingseenheid van een embedded system en dan ook speciaal op de System on Chip implementatie daarvan op een FPGA. Tijdens het project kun je echter ook te maken krijgen met de sensoren en actuatoren van embedded systems en met andere implementaties van de verwerkingseenheid zoals een microcontroller. De verwerkingseenheid van veel Embedded systemen bevat software waardoor de flexibiliteit van het apparaat groter wordt en de onderhoudbaarheid toeneemt. Bij de ontwikkeling van embedded systemen moet er dus altijd samengewerkt worden door elektrotechnici en technische informatici. Als er ook mechanische aspecten een rol spelen zullen zij ook samen moeten werken met werktuigbouwkundigen of machatronici. Omdat in dit project de projectteams bestaan uit een mix van E, MECH en/of TI studenten kun je in dit project de competenties die nodig zijn voor deze samenwerking ontwikkelen.

In deze minor wordt ook veel aandacht besteed aan het ontwerp- en ontwikkelproces van een embedded systeem, zie onderstaande figuur. Omdat in dit ontwikkelproces wordt uitgegaan van het hele systeem en niet alleen van de hard- of de software wordt deze methode Electronic System-Level (ESL) Design genoemd.

De inhoud van en de samenhang tussen de 3 vakken die in deze minor worden aangeboden kan met behulp van dit plaatje goed duidelijk gemaakt worden.

In de eerste week werk je bij alle drie de practica aan één inleidende opdracht waarbij je kennis maakt met het DE2-70 ontwikkelbord van Altera waar we bij 2 van de 3 practica gebruik van gaan maken:

De inleidende practicum kun je hier vinden: pract0.htm.

Bladen op het gebied van Embedded Systems

Het Nederlandse blad Bits&Chips bevat regelmatig interessante artikelen. Je kunt hier een gratis studentenabonnement aanvragen.

De Amerikaanse website http://www.embedded.com/ publiceert regelmatig interessante artikelen. Ook over SystemC zie bijvoorbeeld Using SystemC to build a system-on-chip platform.

2013 Embedded Market Study

Hier vind je een presentatie van een marktonderzoek onder 2100 ervaren ontwerpers van Embedded Systems: 2013_Embedded_Market_Study_Final.pdf. Mij valt het volgende op: Marc Cornet valt het volgende op:

Maikel van Vliet merkt het volgende op:

2014 Embedded Market Study

Hier vind je de laatste versie van dit marktonderzoek: 2014-embedded-market-study-then-now-whats-next.pdf. Ik heb nog geen tijd gehad om dit te analyseren.